Brodyrmärken och broderade patches av många olika slag.

Brodyr­märken

Våra brodyrmärken är alltid av högsta kvalité — våra priser alltid låga eller lägst

Brodyrmärken för den kvalitetsmedvetne — Brodyrhuset levererar tygmärken broderade med er egna design eller logotyp, snabbt och effektivt. Beställ era egna broderade tygmärken idag.

På denna sida:

Brodyrmärken (broderade tygmärken) särskiljer sig genom sin upphöjda tredimensionella struktur och taktila yta, skapad av de täta, noggrant lagda stygnen som är brodyr. Tack vare sin starka koppling till hantverk, tradition och kvalitet ger brodyr alltid en känsla av exklusivitet.
Här nedan kan ni se bilder på och läsa om allt ni behöver veta om brodyrmärken, såsom olika material för underlag och trådtyper, alternativ för kantfinish, stygnsättning, sätt att fästa brodyrmärken, och annat spännande.

Brodyrmärken skapar man genom att brodera på ett underlag (oftast ett textilmaterial) och färgen på denna ‘bas’ väljer man oftast efter bakgrundsfärgen på sitt designmotiv. Dock kan underlaget kan i princip vara av vilket material som helst, så länge som det går att brodera på såklart. Här listar vi de mest populära materialen.

Twill är det mest populära underlaget för brodyrmärken

Twilltyg som underlag för brodyrmärken är nära på en standard, detta eftersom den jämna och regelbundna ytan framhäver brodyren optimalt. Denna är samma sorts twill som används för kläder, såsom twillbyxor, och är en vävbindning där inslaget “hoppar över” ett givet antal varptrådar.

Brodyrmärken med filtbas är objektivt det mysigaste valet

Filt är ett annat populärt material för broderade tygmärken, till skillnad från t.e.x twill så bäddas brodyren in djupare i underlaget. Dock erhålls ändå en mycket tydlig kontrast mellan bas och brodyr tack vare filtens luddiga och jämnt kaotiska yta jämte brodyrens ordnade och avsiktliga karaktär.

Ytan på brodyrmärken kan täckas med brodyr upp till 100%

Oftast, men inte alltid, så har brodyrmärken en tydlig förgrund och bakgrund och således brukar man välja ett bottenmaterial som bäst matchar bakgrunden på designen. Men det finns inget som utesluter att man täcker hela märket med brodyr så att underlaget göms helt och hållet.

Skinn och läder går alldeles utmärkt att brodera på

Eftersom nålarna på brodyrmaskiner är väldigt robusta så går det att brodera på de flesta sorters skinn/läder. Ni kan välja mellan faux-skinn (fuskläder) eller äkta läder samt mellan olika typer av läder, t.ex. slipat, borstat, mocka och mycket mer.

Efter att ha utsatts för ljus så lyser dessa brodyrmärken i mörkret

Både vävda och ickevävda fluorescerande textilmaterial kan användas som underlag för brodyren och beroende på hur täta stygn man täcker det med avgör hur mycket ljus som kommer igenom. Se även fluorescerande brodyrtråd.

Broderade tygmärken med blänkande underlag

De flesta underlagsmaterialen som används för broderade tygmärken är mer eller mindre matta vilket framhäver brodyren som i kontrast har en mer glansig och skimrande karaktär, men självklart kan man även välja ett underlag med högre glansighet eller till och med metalliska ytegenskaper.

Allt som går att broderas kan bli till ett brodyrmärke

OK vi vet alla vad jeans är, eller hur? Tyget som jeans tillverkas av heter i alla fall ‘Denim’ och är en typ av kraftig bomullstwill där varptråden vanligtvis färgas med indigo medan inslagstråden lämnas vit, detta skapar det karakteristiska diagonala mönstret som vi alla älskar.

Färgerna i er design bestämmer färgen på trådarna som era brodyrmärken broderas med, men utöver färgen på trådarna så finns det även andra egenskaper som kan vara intressanta, t.e.x. följande exempel på metalliska och fluorescerande brodyrtrådar.

Exklusiva brodyrmärken med inslag av guldskimmrande brodyrtråd

Brodyrens skimmer framhävs förstås ytterligare när man broderar med guldtråd som har en metallisk ytkaraktär och på så vis kan man få till oerhört praktfulla märken. Observera att dessa trådar inte innehåller äkta guld.

Extravaganta Brodyrmärken broderade med silvertråd

För att uppnå en extra nivå av exklusivitet på brodyrmärken så kan man, med gott omdöme, använda sig av silvertråd vars metalliska ytegenskaper förhöjer brodyrens skimmer till max. Observera att dessa trådar inte innehåller äkta silver.

Självlysande tygmärken broderade med fluorescerande brodyrtråd

Fluorescerande brodyrtråd är ett faktum och är precis så fräsigt som det låter, ni måste tro oss: bilden ovan är ett montage av 2 riktiga foton av exakt samma brodyrmärke, till vänster är lysrören i brodyrverkstan på och till höger helsläckt.

Kanten på brodyrmärken kan bearbetas på olika sätt och bör i vår mening inte bara väljas efter utseende utan bör även anpassas efter konturformens karaktär. Vissa metoder fungerar utmärkt oberoende av konturens beskaffenhet, medans andra är mindre lämpade för en viss typ av former.

Elegant kant­finish för broderade tygmärken med enklare konturer

Langetterad kant ger brodyrmärken ett smakfullt helhetsintryck samtidigt som det förhindrar att märket fransar sig. Kanten sys langettsöm, som är en mycket tät kantsöm och är 3mm bred. Langettering fungerar bäst för enklare former utan sväva vinklar.

Passar märken med aningen mer avancerade konturformer

För brodyrmärken med mer detaljrika konturer och snäva vinklar rekommenderar vi broderad kant i satinsöm. Den broderade kanten är mycket versatil, t.ex. kan man variera färg och bredd (1-10mm) på en och samma kant, göra dubbel kant (se foto ovan med svart ytterkant och en gyllene inre kant) m.m.

Minimalistisk och superskarpt för detaljerade och enkla konturer

Vare sig era brodyrmärken ska ha en oerhört komplicerad och detaljerad eller en enklare kontur, så är laserskuren kant ett utmärkt alternativ som ger en minimalistisk och ‘oramad’ stil. Resultatet blir oerhört skarpt och tåligt då lasern även smälter kanten, vilket förebygger fransning.

Värmeskuret ger också skarpa kanter åt komplexa former

Värmeskuren kant lämpar sig utmärkt för vävda märken med komplexa konturer och precis som laserskurna så smälter värmen kanten och förhindrar fransning. Denna kant skärs oftast i en anordning med ett upphettat skärverktyg och kallas därför även ‘hot cut’ (internationellt).

Vi tar en närmare titt på tillverkning och tekniska detaljer vad gäller brodyrmärken:
Även om den stora merparten av allt broderi nuförtiden skapas med moderna datorstyrda maskiner så förutsätter exceptionella resultat ändå ett motsvarande hantverkskunnande. Att veta vilken sorts stygn (och det finns en hel uppsjö av olika sorters stygn med olika karaktär) som passar bäst för att uppnå ett visst utseende och att anpassa dessa efter vilket underlag som broderas är bara en del av detta kunnande — efter att ha jobbat mer än 30 år med brodyr, både i Sverige och internationellt, så har jag lärt mig ett och annat.

Utmärkt för designelement med 'riktning', såsom text och linjer

Satinsöm är en mycket tät söm som reflekterar ljuset på ett skimrande sätt och är resultatet av att vartannat stygn är rakt och vartannat är vinklat (detta till skillnad från sicksack där alla stygn är vinklade) och används för text, konturer, bårder och andra element där man vill framhäva en sorts ‘riktning’.

Åstadkommer färgfält med jämn och 'neutral' ytstruktur

Tatamisöm används vanligtvis för större fyllnadsområden och färgfält i ett broderimönster, ofta som bakgrund eller ifyllning för bokstäver eller andra designelement i mönstret. För den yrkeskunnige är tatami dock mycket mer versatil än så, men tyvärr räcker inte utrymmet i denna ruta mycket mer text.

För raka och kurviga linjer, både heldragna och streckade

Raksöm inom brodyr är densamma som vid sömnad; stygnen ligger i linje med varandra i sömmens riktning. Även om det går att få aningen kraftigare linjer genom att lägga flera parallella uppsättningar raksöm tätt intill varandra så passar den bäst för linjer som inte är allt för breda.

För riktigt feta bokstäver och design­element med 'riktning'

Satinsöm går naturligtvis också att lägga parallellt för att få riktigt feta linjer eller att ha som ifyllning av färgfält. Vi funderar på att göra en eller ett par sidor som bara behandlar den tekniska biten av allting brodyrrelaterat, men är inte säkra på om det ens finns något intresse där ute, mejla oss gärna.

De 3 vanligaste sätten att fästa sina brodyrmärken, på kläder eller annat underlag, är att 1: sy fast, 2: limma fast, och 3: fästa med kardborre. Hur ni vill fästa era broderade tygmärken är värt att ha i åtanke eftersom det påverkar själva konstruktionen, i synnerhet baksidan på märket. Låt oss ta en närmare titt på 5½ olika sätt att fästa brodyrmärken.

Att sy fast brodyrmärken är den vanligaste applikationsmetoden

Om era brodyrmärken ska sys fast så behövs inte nödvändigtvis någon behandling av baksidan på dem. Dock rekommenderar vi i de flesta fall att märkena förses med ett mellanlägg som t.ex. vlieseline eller värmelim för att göra dem mer formfasta.

Brodyrmärken som värms fast med strykjärn eller värmepress

Brodyrmärken kan förses med värmeakiverat lim (värmelim) på baksidan och sedan fästas med en värmepress. Även om man kan göra detta själv med ett vanligt strykjärn så avråder vi oftast detta just för broderade tygmärken eftersom det lätt plattar till den upphöjda strukturen i brodyren.

Enkelt avtagbara & utbytbara brodyrmärken

Kardborrefästet är en mycket flexibel och anpassningsbar lösning om ni har behov av att regelbundet skifta mellan olika märken eller kanske helt byta ut dem i framtiden. En extra botten (med kardet) ingår som sys fast i underlaget.

Endast den aktiva delen av kardborre (hane/borre)

Självklart kan ni välja att endast få den aktiva delen av kardborre (borre) på era brodyrmärken om ytan som ni ämnar fästa dem på redan är försedd med kard, eller består av lämpligt material som märkena kan fästas på.

Broderade tygmärken som kan fästas som vanliga klistermärken

Baksidan på broderade tygmärken kan förses med lim och på så sätt fungera som klisterlappar. Observera: denna appliceringsmetod är endast lämpad för tillfälligt bruk, t.ex. vid filminspelningar, event etc. och inte håller för maskintvätt.

Med en broschnål på baksidan blir det enkelt att fästa och lossa

Den broderade broschen tillhör ovanligheterna men bara så att ni vet så är det fullt möjligt att förse baksidan på brodyrmärken med en broschnål. Vi rekommenderar starkt att kombinera detta med ett kraftigare formfast material.

Här följer några mer eller mindre udda alternativ för brodyrmärken.

Vi är Brodyrhuset: självklart kan brodera lokalt här i Solna

Vi har många kunder som av olika anledningar föredrar våra svenskbroderade tygmärken, trots de markant reducerade priserna på våra utlandsproducerade brodyrmärken. Leveranstid: oftast 1 vecka eller mindre.

Kombinera brodyr med andra tekniker, såsom tryck eller vävt

Broderi är en av många tekniker som används för tygmärken och det finns inga regler som säger att man uteslutande bara kan använda sig av en sorts teknik i taget — tvärtom så kan det bli riktigt effektfullt när man blandar broderi och t.ex. tryck eller mönstervävt tyg på ett och samma märke: se hybridtygmärken för mer om detta.

Med rätt tillbehör blir era brodyr­märken tygnyckelringar

Broderade tygnyckelringar är egentligen brodyrmärken med några få modifikationer: eftersom båda sidorna förblir synliga så fästs två märken ‘rygg mot rygg’, detta montage förses sedan med öljett och nyckelring. Båda sidorna antingen vara identiska eller så kan ni välja att ha olika designmotiv för vardera sida. Se gärna vår sida för tygnyckelringar om detta verkar intressant.

  • Er egna design: Tillverkningen av brodyrmärken sker alltid efter er design och era önskemål — designen i sig kan vara en logotyp, illustration, emblem, text eller vadhelst ni önskar.
  • Begränsningar: Brodyrmärken är något begränsade när det kommer till detaljåtergivning och ni gör klokt i att ha följande i åtanke.
    • Små detaljer: Linjer går att göra så smala som brodyrtråden, men mycket tättliggande smådetaljer kan lätt bli lite ‘grötigt’.
    • Läslighet: Minimistorlek på bokstäver för broderad text som ska vara läslig beror lite på typsnittet man använder, tumregeln är att höjden på bokstäverna inte understiger 5mm.
      • Sans serif typsnitt:  Minimihöjd för sans serif typsnitt (typsnitt där bokstäverna inte har ‘fötter’/’klackar’) är 5mm. (se gärna wikipedia om sans serifer).
      • Seriff typsnitt: Minimihöjd för seriff typsnitt (typsnitt där bokstäverna har ‘fötter’/’klackar’) är 6.5mm. (se gärna wikipedia om seriffer).
      • Script & Dekorativa typsnitt: Dessa typer av typsnitt kan variera så pass mycket i sina utföranden att det inte riktigt går att ge något standardmått att utgå ifrån, vi rekommenderar att ni skickar oss designfil så kan vi ta en titt och ge rekommendationer.
    • Färgtoningar: Färgtoningar i designen bör undvikas när man designar för brodyrmärken — för tygmärken som stödjer färgtoningar rekommenderar vi tryckta tygmärken.
  • Färdig design: Enklast blir det om ni redan har en färdig design samt ett digitalt original i form av en vektoriserad fil eller i vissa fall en tillräckligt högupplöst bildfil.
    • Vektoriserad fil: Fördelen med att ha en färdigställd vektoriserad fil är att denna kan skalas för större och mindre format utan att förlora skärpa, och kan således användas för mer än bara brodyrmärken, såsom t.ex. på trycksaker, webbplats etc., läs gärna mer om vektorgrafik på wikipedia
    • Typsnitt: Om er design innehåller text med ett specifikt typsnitt så ber vi er att konvertera texten till banor (outlines) innan ni skickar oss filen.
  • Digitalt original: Har ni en färdig design men saknar digitalt grafiskt underlag i form av vektoriserad fil, eller i vissa fall en tillräckligt högupplöst bildfil av er design så kan vi i de flesta fall ordna vektorisering mot separat betalning från 700kr eller mer beroende på designens komplexitet.
  • Endast skiss: Existerar er design endast i form av en skiss, lösa grafiska element eller idé så kan vi i de flesta fall ordna både design och vektoriserad fil, detta mot separat betalning.
  • Grafisk designer eller illustratör: Vi rekommenderar att ni, om ni saknar digitalt original, kontaktar en grafisk designer eller illustratör som kan hjälpa er med ovanstående.
  • Grundkonstruktion: Brodyrmärken tillverkar man genom att enligt en design/logotyp/dyl. brodera på ett underlag, t.ex. av tyg eller skinn, och sedan skära ut designen i önskad form.
  • Antal färger: 9 olika färger (plus underlagets färg) ingår utan extra kostnad.
  • Extra färger: 1-3 extra färger är möjligt, alltså sammanlagt 10-12 färger (plus underlagets färg) möjligt och kostar ofta extra.
  • Standardmaterial: Standardbrodyrtrådarna är ‘Rayon’ som tål 40ºC tvätt och ‘Polyester’ som tål 90ºC tvätt, observera att andra materialval och egenskaper kan påverka rekommenderad temperatur.
  • Brodyrtrådar med speciella egenskaper:
    • Metallisk tråd: Metallic tråd (guld/silver) har ett metalliskt skimmer.
    • Självlysande tråd: Fluorescerande (självlysande) tråd som lyser i mörkret efter att ha ‘laddats’ med ljus.
    • Reflextråd: Reflekterande tråd.
    • Flerfärgad tråd: Tråd som spunnits av fibrer med olika färger.
  • Material för bas/underlag: Underlaget som ska broderas väljer man oftast så att det passar som bakgrund till huvudmotivet i designen och materialet i sig är inte begränsat till tyg.
    • Twill: Twilltygets jämna och regelbundna ytan framhäver brodyren optimalt och kan ses som standardmaterial för broderade tygmärken (läs gärna mer om twill på wikipedia (artikeln är på engelska)).
    • Filt: Filt och andra ickevävda (non-woven) textilmaterial är också ett vanligt alternativ till underlagsmaterial för brodyrmärken (läs gärna mer om materialet filt på wikipedia (artikeln är på engelska)).
    • Skinn/läder: Ni kan välja mellan faux-skinn (fuskläder) eller äkta, samt mellan olika typer av skin/läder, t.ex. slipat skin, borstat, mocka m.m.
    • Olika ytegenskaper: Ni kan förstås, och vi rekommenderar att basera ert val av underlag efter önskad ytegenskap.
      • Matt: Med ett matt underlagsmaterial är det oftast lättare att få en tydligare kontrast mellan brodyren och underlaget.
      • Blankt: Blanka/glansiga underlagsmaterial (textil- eller syntetiska material).
      • Metalliskt: Underlagsmaterial (textil- eller syntetiska material) med metalliska ytegenskaper.
      • Reflextyg: Tyg som reflekterar ljus i mörker och drastiskt ökar din synlighet.
      • Självlysande (fluorescerande): Underlagsmaterial (textil- eller syntetiska material) som lyser i mörkret efter att ha exponerats för ljus (se gärna wikipedias artikel om fluorescens för en mer vetenskaplig avhandling).
  • Helbroderade tygmärken: Ett brodyrmärke kan täckas helt och hållet med broderi så att inget av underlagsmaterialet längre syns. Vi kallar alla märken som har mer än 80% av ytan broderad för helbroderade.
  • Kantning: Olika alternativ finns för bearbetning av kanten på brodyrmärken och kan motiveras både av estetiska och praktiska skäl, gemensamt för följande metoder är att de förhindrar märkets kanter från att fransa sig:
    • Langettsöm: Langetterad kant är ca 3mm bred och passar bäst för enklare runda/ovala former och raka linjer utan spetsiga vinklar.
    • Brodera: Broderad kant klarar mer invecklade konturer.
    • Värmeskuren: Passar bra för invecklade konturer, snäva vinklar och raka linjer.
    • Laserskuren: För brodyrmärken med ytterst invecklade konturer (med kurviga såväl som raka former) och snäva vinklar är det bäst med laserskuren kant.
  • Applikation (fästa brodyrmärken på kläder eller andra underlag): Hur ni väljer att fästa era broderade tygmärken bestämmer hur baksidan på märkena bearbetas.
    • Fästa permanent:
      • Sy fast: För att göra brodyrmärken avsedda att sys fast mer stabila och formfasta förser man dem oftast med ett mellanlägg såsom vlieseline på baksidan (vi kan självklart ordna detta åt er, eller så har youtube en hel del instruktionsfilmer för hur ni själva kan sy fast brodyrmärken för hand eller sy fast med symaskin).
      • Limma fast / stryka fast: Med värmeaktiverat lim på baksidan kan man limma/värma fast brodyrmärken med en värmepress. Man kan även värma fast dem själv med ett vanligt strykjärn (se gärna: vår guide för att fästa tygmärken) OBSERVERA dock att för just broderade tygmärken så avråder vi detta eftersom man riskerar att platta till den upphöjda strukturen i brodyren.
    • Fästa provisoriskt:
      • Kardborre: Brodyrmärken med kardborrefäste på baksidan är perfekt om man har behov av att skifta mellan olika märken på samma plagg eller om man i framtiden vill kunna byta ut märket till ett nytt.
      • Klistermärke: Tygklistermärken är tygmärken med en baksida som ett vanligt klistermärke, alltså försedda med klister och skyddsfilm. Observera att denna sorts märken endast är ämnade för kortvarigt bruk och används ofta vid t.ex. filminspelningar, event och dylikt.
      • Broschnål: Med broschnål på baksidan så blir brodyrmärken utbytbara och avtagbara och man behöver inget extra underlag som alternativet med kardborre.
  • Rekommendation: Vi rekommenderar värmelimmad baksida även om man sedan syr fast märket, detta då märket blir stabilare och mer formfast.
  • Tvättråd:
    • Vänd plagg med broderade tygmärken ut och in vid tvätt.
    • Undvik höga varvtal vid centrifugering.
  • Temperatur: Vi rekommenderar starkt att inte tvätta textilier med brodyrmärken i högre temperaturer än 40ºC.
  • Torktumlare: Undvik torka textilier med brodyrmärken i torktumlare.
  • Grattis!: Grattis du som läste all ovanstående information — om det kändes jobbigt så vill jag försäkra dig om att det inte var mycket lättare för mig att sammanställa, formatera och skriva det — och av den anledningen vill jag hjärtligt och innerligt uttrycka min uppriktiga tacksamhet till just dig som tog dig tid att läsa det; vänligen låt mig bjuda på valfri varm dryck☕.
  • Pris: Brodyrhuset gör all prissättning enligt offert.
  • Leveranstid: Normal leveranstid är 4 veckor.
  • Expressleverans: Expressleveranser möjliga mot extra kostnad.
  • EJ bindande: Er beställning är inte bindande förrän ni godkänt både offert och korrektur!
  • Beställning: Alla beställningar från Brodyrhuset börjar med en förfrågan från er.
  • Förfrågan: Vi svarar på er förfrågan med en offert. Ju mer detaljerade ni är om era önskemål desto lättare kan vi göra en tillförlitlig offert, därför ber vi er att åtminstone inkludera följande i er förfrågan:
    • vem/vilka ni är
    • önskat antal
    • mått
    • en fil med er design
  • Tillvägagångssätt: Skicka er förfrågan om brodyrmärken med ovanstående information genom formuläret på denna sida, eller via email till jacob@brodyrhuset.se. (Så enkelt är det. För en mer detaljerad process: Se bildspelet med hela beställningsprocessen, steg för steg.)
  • Offert: I offerten ingår alltid startkostnader och brodyrkort/mönsterkort (en digital fil, som skapas efter ett grafiskt original, med instruktioner för brodyrmaskin).
  • Digital korrektur: Vid godkänd offert får ni alltid godkänna en digital korrektur innan någon beställning blir bindande.
  • Provfoto: I vissa fall mejlar vi provfoto på ert brodyrmärke innan slutproduktion startar.
  • MOQ: Minsta orderkvantitet (MOQ) för brodyrmärken är 1st.
  • Minimidebitering: OBS! Minimidebitering per unik order är 1600kr (alla priser anges exklusive moms).
  • Unik order: Variationer av färg, storlek eller designteknik räknas som ett ny unik order.

( Er förfrågan är EJ bindande! ) Använd gärna följande formulär, eller skicka er förfrågan om brodyrmärken via email till jacob@brodyrhuset.se — var god ange: 1.vilka ni är 2.antal 3.mått, samt 4.bifoga en fil med er design.

Ju mer detaljerad du är desto lättare kan vi hjälpa dig. (Din förfrågan är EJ bindande.)